Płyta indukcyjna pozwala gotować szybciej i oszczędniej niż płyta gazowa czy ceramiczna, a do tego świetnie komponuje się z nowoczesnym wnętrzem kuchennym. Jej obsługa jest bardzo łatwa i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Warto jednak zwrócić uwagę na pewne kwestie, dzięki którym urządzenie będzie pracowało z najwyższą wydajnością przez długi czas. Oto kilka praktycznych wskazówek, jak prawidłowo korzystać z płyty indukcyjnej.
1. Dopasuj garnki do średnicy pola
Z pewnością wiesz, że płyta indukcyjna wymaga używania specjalnych naczyń z ferromagnetycznym dnem. Ich wybór jest ogromny, ponieważ w sklepach dostępne są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, emaliowanego żelaza czy aluminium pokrytego powłoką ceramiczną. Wybierając garnki, warto jednak zwrócić uwagę na ich średnicę. Powinno być ona mniejsza lub idealnie dopasowana do średnicy pola indukcyjnego. Jest to bardzo ważne, ponieważ przy zbyt dużej średnicy płyta indukcyjna może po prostu nie wykryć garnka. W urządzeniach, które nie mają wyznaczonych pól grzejnych, ten problem nie występuje. Niektóre modele mają zarówno wyznaczone pola, jak i pola podłużne, dostosowane do niestandardowych naczyń.
2. Dobierz odpowiednią moc
Płyty indukcyjne pozwalają precyzyjnie ustawić temperaturę dzięki intuicyjnym panelom sterowania. Należy jednak ostrożnie korzystać z funkcji Booster. Jej zadaniem jest zwiększenie mocy grzania pola, czego skutkiem jest szybsze przygotowanie potraw. Jeśli więc włączymy tę funkcję, nie powinniśmy oddalać się od płyty indukcyjnej. Ze względu na bardzo wysoki poziom grzania, potrawa zagotuje się błyskawicznie, a jeśli jej nie przypilnujemy, przypali się albo wykipi. Niektóre płyty indukcyjne oferują zaprogramowane programy gotowania, co pozwala w łatwy sposób dobrać odpowiednią temperaturę do swojej potrawy.
3. Utrzymuj panel sterowania w czystości
Wszystkie płyty indukcyjne mają dotykowe panele sterowania, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. W wielu płytach indukcyjnych zastosowano Slider, który z jednej strony umożliwia szybką obsługę, a z drugiej pozwala łatwo utrzymać odpowiednią czystość. To właśnie o przyciski sensorowe powinniśmy zadbać w pierwszej kolejności, gdyż każde zanieczyszczenie czy resztki jedzenia, mogą zostać rozpoznane przez płytę jako dotknięcie palca. Z tego też względu na panelu sterowania nie powinniśmy kłaść innych przedmiotów: garnków, talerzy czy sztućców.
4. Nie ustawiaj na płycie innych przedmiotów
Choć płyta indukcyjna nagrzewa jedynie dno naczynia, a cała jej powierzchnia pozostaje zimna, dla jej dobra nie powinniśmy kłaść na niej innych przedmiotów. Powierzchnia wykonana ze szkła ceramicznego jest niezwykle odporna, jednak łatwo można ją zarysować, przez co straci na swoim wyglądzie. Musimy również uważać, aby nie upuścić na nią twardych i ciężkich przedmiotów, gdyż punktowe obciążenie może doprowadzić do jej pęknięcia.
Specjalistka od sprzętów AGD. Skupia się na innowacyjnych rozwiązaniach, które znacząco przyspieszają i ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Jako matka dwójki energicznych chłopców doskonale wie, jak ważne jest efektywne zarządzanie czasem i poszukiwanie funkcjonalnych udogodnień. W chwilach relaksu najchętniej sięga po filiżankę aromatycznej herbaty, której smak doskonale podkreślają jej ulubione ciasteczka korzenne.