Kuchenka jest obowiązkowym sprzętem AGD w każdej kuchni. Bez niej nie ugotowalibyśmy żadnych potraw, moglibyśmy jedynie przyrządzać kanapki lub sałatki na zimno. Choć obecnie panuje moda na minimalizm i więcej osób stawia na sprzęty do zabudowy, kuchnie wolnostojące wciąż mają wierne rzesze swoich fanów. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, aby dokonać właściwego wyboru kuchenki.
Jaka płyta grzejna?
Dostępne na rynku kuchnie wolnostojące są wyposażone w różne płyty grzewcze – gazowe, elektryczne, ceramiczne lub indukcyjne. Wybór płyty będzie zależał nie tylko od naszych preferencji, ale również od warunków technicznych naszej kuchni. Jeśli nie mamy podłączonej sieci gazowej, nie pozostaje nam nic innego, jak wybór płyty elektrycznej. Natomiast jeśli posiadamy zarówno sieć elektryczną, jak i gazową, mamy pełną swobodę wyboru.
Płyta gazowa
Kuchnie wolnostojące z płytami gazowymi należą do najpopularniejszych na rynku. Większość modeli ma cztery palniki, a do regulacji wielkości płomienia służą pokrętła. Głównym wyposażeniem jest także ruszt, który może być emaliowany, stalowy lub żeliwny.
Płyta elektryczna żeliwna
Płyty żeliwne występują w najstarszych modelach kuchni. Są one również najtańsze na rynku. Zazwyczaj mają cztery żeliwne krążki, które są trudne do utrzymania w czystości i mało wygodne w użytkowaniu.
Płyta ceramiczna
Kuchnie wolnostojące mogą mieć również płyty ceramiczne. Są one oszczędniejsze niż płyty żeliwne, ale wolno się nagrzewają i równie wolno stygną. Natomiast ich płaska, jednolita powierzchnia sprzyja utrzymaniu odpowiedniej czystości.
Płyta indukcyjna
Ostatnim rodzajem są płyty indukcyjne. Choć oferta kuchni z takimi płytami jest jeszcze stosunkowo niewielka, cieszą się coraz większą popularnością na rynku. Zaletą płyt indukcyjnych jest to, że nagrzewają się jedynie pola, na których ustawione są garnki, a cała powierzchnia pozostaje zimna. Należy pamiętać, że ze względu na specyfikę działania, płyty indukcyjne wymagają użycia specjalnych naczyń z ferromagnetycznym dnem.
Piekarnik gazowy czy elektryczny?
Kuchnie wolnostojące oprócz płyty grzewczej posiadają również piekarnik. Kiedyś najpopularniejsze były kuchnie gazowe, w których zarówno płyta, jak i piekarnik były zasilane gazem. Dziś oferta takich modeli jest mocno ograniczona, ponieważ więcej osób decyduje się skorzystać z funkcji, jakie oferują piekarniki elektryczne. Podczas gdy piekarniki gazowe oferują jedynie tradycyjną metodę pieczenia, w elektrycznych dostępne są bardziej zaawansowane funkcje, np. Termoobieg, grill elektryczny, rozmrażanie czy funkcja szybkiego nagrzewania.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Jeśli zdecydujemy się na kuchnię z piekarnikiem elektrycznym, powinniśmy zwrócić uwagę, jakie posiada metody pieczenia i funkcje ułatwiające czyszczenie. Zazwyczaj komory pieczenia pokryte są specjalną emalią łatwoczyszczącą, do której nie przylegają zabrudzenia. Bardziej zaawansowane modele posiadają funkcje samoczyszczenia zwane katalizą i pyrolizą. Natomiast wybierając kuchnię gazową, powinniśmy sprawdzić, czy posiada wszystkie niezbędne zabezpieczenia przed ulatnianiem się gazu.
Specjalistka od sprzętów AGD. Skupia się na innowacyjnych rozwiązaniach, które znacząco przyspieszają i ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Jako matka dwójki energicznych chłopców doskonale wie, jak ważne jest efektywne zarządzanie czasem i poszukiwanie funkcjonalnych udogodnień. W chwilach relaksu najchętniej sięga po filiżankę aromatycznej herbaty, której smak doskonale podkreślają jej ulubione ciasteczka korzenne.