Categories Sprzęt AGD

5 parametrów, które powinna mieć każda lodówka

Lodówka to podstawa w kuchni. Pozwala przechowywać żywność i chroni ją przed szybkim zepsuciem. Nowoczesne modele oferują mnóstwo dodatkowych funkcji, które wpływają na codzienny komfort użytkowania, niwelują konieczność ręcznego rozmrażania czy nawet dwukrotnie dłużej utrzymują świeżość żywności. Sprawdź, jakie funkcje powinna mieć każda lodówka.

Wysoka klasa energetyczna

Lodówka pobiera najwięcej prądu ze wszystkich urządzeń AGD. Wszystko przez to, że musi być przez cały czas podłączona do sieci elektrycznej. Warto zatem zwrócić uwagę na jej klasę energetyczną – im będzie ona wyższa, tym urządzenie pobierze mniejszą ilość prądu. Najbardziej energooszczędne są modele w klasie A, które zużywają niewiele ponad 100 kWh energii w skali roku.

System No Frost

Starsze modele lodówek wymagają ręcznego rozmrażania, co jest czynnością żmudną i czasochłonną. Natomiast praktycznie wszystkie nowe modele mają już zamontowany system No Frost, dzięki któremu rozmrażanie nie jest już konieczne. Ten praktyczny system działa w oparciu o wentylatory, które zapewniają płynny obieg powietrza. Od razu usuwają z komory ciepłe powietrze i wilgoć, dzięki czemu na ściankach urządzenia nie gromadzi się lód. Lodówki wyposażone w system No Frost nie tylko pozwalają oszczędzić mnóstwo pracy i czasu, ale również przez dłuższy czas utrzymują świeżość żywności.

lodówka

Komora niskich temperatur

Coraz więcej producentów wyposaża swoje lodówki w komory niskich temperatur. W zależności od marki różnią się one nazewnictwem i niektórymi funkcjami, jednak ich zasada działania jest taka sama. Dzięki temu, że panuje w nich niższa temperatura i wilgotność niż w innych częściach chłodziarki, doskonale nadają się do przechowywania warzyw i owoców, a także mięs, ryb i owoców morza. W lodówkach Samsung znajdziemy szufladę Fresh Zone – odpowiednią do przechowywania mięsa i ryb, a także szufladę CoolSelect Duo, w której można ustawić trzy różne temperatury w zależności od rodzaju przechowywanych produktów.

Równomierne chłodzenie

Na każdym poziomie lodówki powinna panować jednakowa temperatura, dzięki której żywność dłużej zachowa swoją świeżość. W tym celu producenci stosują w swoich urządzeniach system Multiflow. Chłodne powietrze jest nawiewane na każdą półkę przez specjalne wentylatory, dzięki czemu dociera do każdego zakamarka chłodziarki. Możliwe jest zatem układanie produktów na różnych wysokościach, gdyż wszędzie panuje jednakowa temperatura.

Szybkie chłodzenie i mrożenie

Coraz więcej lodówek wyposażanych jest również w funkcję szybkiego chłodzenia i mrożenia. Wpływają one nie tylko na komfort użytkowania, ale mają także zadbać o świeżość przechowywanej żywności. Lodówka z funkcją szybkiego chłodzenia przyda się szczególnie w lecie, gdy produkty spożywcze muszą zostać jak najszybciej schłodzone. Wkładając do chłodziarki ocieploną żywność, sprawimy, że w środku podniesie się temperatura, co wpłynie niekorzystanie również na przechowywane wcześniej produkty. Dzięki tej praktycznej funkcji lodówka gwałtownie obniży temperaturę i szybko schłodzi nowo włożoną żywność. Na takiej samej zasadzie działa funkcja szybkie mrożenia.

lodówka Lodówka Samsung Bespoke RB38A7B6AAP

Klasa efektywności energetycznej: A
Roczne zużycie energii (kWh/rok): 108
Pojemność całkowita brutto (l): 387
Poziom hałasu (dB): 35
Technologia No Frost: Tak
lodówka
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]
+ posts

Specjalistka od sprzętów AGD. Skupia się na innowacyjnych rozwiązaniach, które znacząco przyspieszają i ułatwiają wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Jako matka dwójki energicznych chłopców doskonale wie, jak ważne jest efektywne zarządzanie czasem i poszukiwanie funkcjonalnych udogodnień. W chwilach relaksu najchętniej sięga po filiżankę aromatycznej herbaty, której smak doskonale podkreślają jej ulubione ciasteczka korzenne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *